Franciaország és Magyarország közösen kezdeményezi, hogy az Európai Unióban hogyan lehet a társasági adó alapját egységesen meghatározni – nyilatkozta Budapesten Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter.

A francia gazdasági, ipari és pénzügyminiszter szerint az adóalap uniós meghatározása azért fontos, hogy az adóverseny “ésszerű és tisztességes” maradhasson. Nicolas Sarkozy azt javasolta, hogy az alacsony társasági adókulcsot alkalmazó új uniós tagországok ne juthassanak hozzá közösségi támogatásuk egy részéhez. A társasági adó alapja ugyanakkor sok uniós tagországban különböző.

A francia és a magyar pénzügyminiszter megállapodott abban is, hogy Franciaország támogatja azt a magyar javaslatot, amely a nyugdíjreform költségvetési hatásait figyelmen kívül hagyná az államháztartási hiány kiszámításakor. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a stabilitási paktum előírásaihoz képest “speciális kezelést igényelnek” a kutatásra és fejlesztésre, valamint az átmenetileg kiemelkedő nagyságrendű infrastrukturális beruházásokra fordított összegek- áll a tárgyalásokról kiadott pénzügyminiszteri közleményben.