A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint vissza kellene vonni a jegybanktörvény módosítási javaslatát, mert az felesleges, értelmetlen és jogszerűtlen.

Járai Zsigmond – aki álláspontjáról tájékoztatta Mádl Ferenc köztársasági elnököt – úgy látja: az Európai Unió szabályainak is ellentmond a tervezett változtatás.

Ötödször módosítják a jegybank-törvényt 2002 óta, ami mindenesetre aláássa a gazdaság egyik fontos intézményének a stabilitását” – mondta Járai Zsigmond. „Konkrétan úgy látjuk, hogy a törvény mostani módosítása felesleges, értelmetlen, jogszerűtlen és az európai szabályoknak nem felel meg, legjobb lenne, ha visszavonnák. Az elnök úr kérdezte, hogy mi a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió véleménye ezzel kapcsolatban. Én erről is tájékoztattam: nem alakult még ki az Európai Unió véleménye, de azt elmondtam, hogy Jean-Claude Trichet elnök úr egyszer elmondta, hogy az ő megítélése szerint a mai jegybanktörvény néhány technikai pontot kivéve megfelel az Európai Unió szabályainak és nincsen szükség a törvény módosítására. Ez egy európai kultúrkörben azt jelenti, hogy visszavonják a törvény módosítását. Hogy Magyarországon mi fog történni, azt nagyon nehéz megmondani.