Egy testvérpárt ítéltek el csütörtökön Virginiában tegnap több ezer szemét-levél elküldésének vádjával. Õk az elsők az USA történetében, akit spamküldés vádja miatt ítéltek el.

Jeremy Jaynes kilenc év börtönbüntetésre ítéltek, Jessica DeGrootre 7500 dollár pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

A harmadik vádlottat az ügyben, Richard Rutkowski-t felmentették. Az ügyet a fő-államügyész számítógépes bűncselekménnyel foglalkozó csoportja derítette fel Virginia új anti-spam törvénye kapcsán, amely tavaly lépett életbe.

vádirat szerint a spamet 2003. július 11-e és augusztus 9-e között küldték szét, és a júliusi hónap némely napjain néha az üzenetek száma meghaladta a tízezret is. Kilgore szerint a vádiratban szereplő számadatok csupán a töredékét jelzik a valódi mennyiségnek, mert ezeket kizárólag az ügyfelek tényleges panaszai alapján állították fel. A vádban az is szerepel, hogy a küldő meghamisította az üzenetek adatait, hogy a fogadók ne tudják visszakövetni az üzenetek nyomait a küldőhöz, ezáltal ne tudjanak kapcsolatba lépni vele. Éppen a meghamisított információ miatt számít a spam küldése törvénysértésnek Virginiában; ilyen hatalmas mennyiségű e-mail küldése pedig már bűncselekmény.