A hétvégi EU-csúcson a tagállamok vezetői jóváhagyták a Barroso-bizottság új összetételét, valamint ötéves akcióprogramot fogadtak el a bel- és igazságügyekben folytatott együttműködésük fokozására. A találkozón megállapították, folytatni kell a lisszaboni folyamatot.

Jóváhagyták az Európai Unió végrehajtó testületének jövendő összetételét az EU-tagországok állam- és kormányfői pénteken befejeződött kétnapos brüsszeli találkozójukon, emellett újabb ötéves akcióprogramot fogadtak el a bel- és igazságügyekben folytatott együttműködésük fokozására. Az új Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso bejelentette: új tárcát, az adózás és a vámunió kérdéskörét adja a testület magyar biztosjelöltjének, Kovács Lászlónak.

A versenyképességét növelni akaró, ezt a kérdést elsőrendűnek tartó EU-ban ez nagyon fontos terület – szögezte le sajtóértekezletén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Emlékeztetett, az unióban e témában számos új elképzelés került be a köztudatba (a németek kezdeményezték például a társasági adó harmonizálását, de vannak olyan tervek is, hogy az EU-nak önálló bevételi forrásra, egy európai adóra lenne szüksége).

Kijelentette: azt szeretné ha Barroso bizottságának átalakítása a korábbinál nagyobb támogatásra találna az Európai Parlamentben, elegendőre, hogy a bizottság végre megalakuljon.
Barroso az energiaügyi biztosi posztot a lett Andris Piebalgsnak adta. Olasz kézben marad az alelnöki tisztséggel párosított jogi, igazságügyi és szabadságügyi portfólió, amelyet a visszalépett Rocco Buttiglione helyett Franco Frattini jelenlegi külügyminiszter tölt majd be. Barroso elmondta: olyan területet választott Kovács Lászlónak, amely közelebb áll politikai és tárgyalási tapasztalatához. Nem változtatott az elnök az ugyancsak a találgatások középpontjában álló Neelie Kroes holland versenyügyi biztosjelölt megbízatásán.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0041106.html