A képviselők tegnap elfogadták a termékdíjtörvény módosítását. Ennek értelmében nem kell díjat fizetni abban az esetben, ha a gyártó és forgalmazó ártalmatlanítja, újrahasználja a hulladékot. A termékdíj a fogyasztókat nem terheli.

Magyarországon 1995-ben született meg a termékdíjtörvény. Ez a hulladék mennyiségének csökkenését és újrahasznosítását ösztönzi. Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott módosítás a megváltozott hulladékhelyzet miatt vált elengedhetetlenné – nyilatkozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatón. A kormány határozott célja, hogy kevesebb szemét keletkezzen, ezek közül több legyen újrahasznosítva, érvényesüljön a szennyező fizet elv, valamint teljesüljenek az európai uniós tagállami kötelezettségek is.

A szakminiszter elmondta: az elmúlt 10 évben másfélszeresére növekedett az évente keletkezett hulladék Magyarországon. A hulladéklerakók és égetőművek fejlesztésére, korszerűsítésére és létesítésére fordított költségvetési kiadás évente mintegy 22 milliárd forint, emellett a lakosság és az önkormányzatok által fizetett elszállítási, lerakási és égetési kiadás éves szinten eléri 18-21 milliárd forintot.
Várhatóan 2004-2006 között uniós forrásból 74 milliárd forintot fordítanak a regionális hulladékkezelésre, és a jelenleg működő mintegy 1100 régi típusú szeméttelepet 2009-re, 49-re redukálják – tette hozzá a miniszter.

Az elektronikus hulladékok csökkentésére a kormány – a gyártói felelősséget szem előtt tartva – rendeletet fogadott el. Ennek értelmében jövő év augusztus 13-ától a gyártó, illetve a forgalmazó cégeknek kell gondoskodniuk az elhasznált gépek visszavételéről.
Persányi Miklós kiemelte, ha a kötelezett teljesíti hulladékgazdálkodási feladatát, akkor mentesül a termékdíj fizetése alól. Ha ennek nem tesz eleget, akkor a díjat meg kell fizetnie, ellenkező esetben környezetvédelmi bírsággal sújtható. A termékdíj a fogyasztókat nem terheli.

Nem kell a díjtételt megfizetnie annak a kis-és középvállalkozásnak, amely: bor esetében 10 ezernél; alkoholtermék, sör, alkoholmentes sör, nem szénsavas üdítő és szörp esetén 75 ezernél; szénsavas üdítő, ásványvíz, kristályvíz, szikvíz előállításánál pedig 200 ezernél kevesebbet gyárt.

Termékdíjat kell fizetni: a csomagolás, a gumiabroncs, a hűtőberendezés és hűtőközeg, egyes kőolajtermékek, az akkumulátor, a reklámhordozó-papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezések után.
A szabályozás főbb elemei a törvény módosítása után
A tömeg alapú helyett darab alapú termékdíjat kell majd fizetni. Ez alól teljesen mentesül a cég akkor, ha teljesíti az uniós direktívát. A kiegészítő termékdíjat – ami az importőrre és kereskedőre vonatkozik – sem kell megfizetni abban az esetben, ha az adott vállalat teljesíti az újrahasználati elvárásokat.

Persányi Miklós a szabályzásmódosítás kapcsán kiemelte, hogy az italcsomagolások területén a kibocsátóknak legalább az idei szinten kell tartaniuk 2006 végéig az eddigi visszaválthatótermék-hányadot, majd 2007-ben és 2010-ben ezt a hozzávetőlegesen 10 százalékos arányt 6-6 százalékkal kell javítaniuk. Amennyiben a cégeknél jövőre nem romlik a termékkínálaton belül a visszaváltható áruk aránya, akkor egy fillérnyi többletterhet sem jelent a termékdíj jogszabályi változása.