A Novell, korábbi bejelentéséhez híven, pénteken beperelte a Microsoftot, azt állítva, hogy a redmondi cég az 1990-es évek közepén törvénytelen eszközökkel, tisztességtelen piaci magatartással szorította vissza a WordPerfect szövegszerkesztő és a QuattroPro táblázatkezelő piaci részesedését.

A Novell meg nem határozott mértékű kártérítést követel a Microsofttól. Megismétlődik a trösztellenes per?

A vádirat szerint a Microsoft visszatartott olyan, kritikusan fontos információkat a Windowsról, amelyek hiányában a Novell nem tudott versenyképes irodai szoftvereket gyártani. A Novell azt is állítja, hogy a redmondi cég piaci erőfölényével visszaélve megakadályozta, hogy a PC-gyártók a WordPerfectet és a QuattroPrót telepítsék új számítógépeikre. A Novell vádjai összességében hasonlítanak a Microsoft ellen korábban indított trösztellenes perben elhangzottakra. A Novell pere gyakorlatilag annak a pernek az eredményeire épít.

Szakértők szerint semmi és senki nem kötelezheti a Microsoftot arra, hogy információkat osszon meg piaci vetélytársaival, azonban ha a cég megváltoztatta a Windowst, hogy a Novell szoftverei ne működjenek megfelelően, akkor tisztességtelen versenyt folytatott. Szintén törvénytelen, ha a cég valóban nyomást gyakorolt a PC-gyártókra azért, hogy WordPerfect helyett Worddel kínálják a konfigurációikat.

Idejétmúlt vádak

A Novell 1994-ben vásárolta fel a WordPerfect vállalatot és ugyanebben az évben szerezte meg a QuattroPro táblázatkezelőt a Borlandtól. A Novell állítása szerint a két termék piaci értéke ekkoriban több mint 1 milliárd dollár volt. Két évvel később a Novell 170 millió dollárért adta el a WordPerfectet és a QuattroPrót a Corelnek. A Corel a mai napig a WordPerfect tulajdonosa.

Egy pénteken kiadott közleményben a Microsoft alaptalannak nevezte a Novell vádjait, a redmondi vállalat szerint a WordPerfect és a QuattroPro sikertelenségét elsősorban a Novell vezetésének rossz döntései okozták. “Meglepő, hogy a Novell csak most döntött a per indítása mellett egy olyan üzlet kapcsán, ami csak rövid ideig volt a kezében, és amin már nyolc éve túladott”

  • áll még a Microsoft közleményében. A redmondi cég emellett úgy véli, a Novell vádjai nyolc évvel a kérdéses eset után idejétmúltak, hiszen a Novell nem volt nyolc éven át a WordPerfect tulajdonosa.

A Microsoft a múlt héten több mint félmilliárd dollárt fizetett a Novellnek a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos per lezárásaként. A Novell akkori közleménye szerint a két vállalat között tárgyalások folytak a WordPerfect kapcsán kialakult helyzet rendezésére is, azonban azok nem jártak eredménnyel. A Novell már akkor közölte, hogy pert fog indítani a Microsoft ellen.

Jogi szakértők úgy vélik, a Novell a legjobb esetben egy peren kívüli egyezség keretén belül egy újabb nagy összeget gombolhat le a Microsoftról, de ez aligha változtatja meg a szövegszerkesztők és a táblázatkezelők piacán kialakult helyzetet.