Az Országgyűlés hétfőn elutasította azt a kormányzati javaslatot, amely 2005. március 31-ig meghosszabbította volna az Irakban szolgáló magyar kontingens mandátumát. Az elfogadáshoz kétharmados többségre lett volna szükség.

Nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges kétharmados többséget az Irakban szolgáló magyar szállítókontingens mandátumának meghosszabbítására irányuló előterjesztés hétfőn a parlamentben. Az Országgyűlés a kormánypártok 191 igen és az ellenzék 159 nem szavazatával utasította el azt a határozati javaslatot, hogy 2005. március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban. A katonák mandátuma így az Országgyűlés egy évvel ezelőtt hozott döntése értelmében idén december 31-én jár le.

Az iraki magyar kontingens mandátumának meghosszabbításáról szóló kormányzati javaslatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be november 3-án az utolsó magyar sorkatona leszerelése alkalmából rendezett ünnepségen. A döntést azzal indokolta, Magyarország az iraki demokrácia kiépítésében vállalt szerepet, ami csak a választások után lehet zavartalan. A kormányfő később tájékoztatón közölte, a döntésről előzetesen tájékoztatták Magyarország nemzetközi partnereit, az Amerikai Egyesült Államok és az ideiglenes iraki kormány vezetőit. A kormány november 8-án terjesztette a parlament elé a mandátum meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, és kérte, hogy a szavazásra egy héttel később, november 15-én kerüljön sor.