Az importból származó élelmiszerek hazai ellenőrzését elemzik az Európai Unió szakértői hétfőtől péntekig Magyarországon. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója szerint az ellenőrzés nincs közvetlen összefüggésben a paprika-szennyeződéssel.

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Élelmiszer és Állatorvosi Hivatalának (FVO) szakértői hétfőtől péntekig ötnapos, hónapokkal ezelőtt bejelentett ellenőrzést tartanak Magyarországon. Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója elmondta, az EU élelmiszerellenőrei elsősorban az importból származó növényi eredetű élelmiszerek magyarországi ellenőrzésének helyzetét tekintik át. Vizsgálódásaik középpontjában elsősorban a mykotoxin nevű penészgomba vizsgálata áll, emellett ellenőrizni fogják a tiltott Szudán-vörös színezőanyagok felhasználását, valamint a növényvédőszer-maradványokat és a besugárzott élelmiszereket is.

Biacs Péter közölte: kedden a röszkei, illetve nagylaki határállomáson megtekintik az ellenőrzések és a mintavételek gyakorlatát. Példaként említette az Iránból származó pisztáciát, amelynek ellenőrzését az Európai Unió a benne esetlegesen előforduló mykotoxin miatt szigorúbban végzi. Az EU élelmiszerellenőrei szerdán egy olajos magvakat átcsomagoló üzembe látogatnak, majd csütörtökön a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez mennek, ahol a besugárzott élelmiszerek ellenőrzésének gyakorlatát tekintik át. Emellett csütörtökön látogatást tesznek az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

Biacs Péter utalt arra, hogy az unió élelmiszerbiztonsági szakértői már Magyarország EU-csatlakozását megelőzően is rendszeresen ellenőrizték, hogy a magyar hatóságok, illetve a magyar kormányzat betartják-e az élelmiszerellenőrzés és az élelmiszerbiztonság közösségi jogszabályait. A mostanihoz hasonló célzott vizsgálatot utoljára 2004 januárjában folytattak az EU élelmiszerellenőrei, amikor a növényi eredetű, importból származó élelmiszerek magyarországi ellenőrzésének helyzetét tekintették át, illetve az ezekre vonatkozó európai uniós jogszabályok betartásának módját vizsgálták. Az EU ellenőrei csak a magyar élelmiszerbiztonsági hatóságok munkáját kontrollálhatják. A jelenlegi utóvizsgálat célja az, hogy a korábban feltárt hiányosságokat a magyar kormánynak mennyiben sikerült kiküszöbölnie, így az EU élelmiszerellenőreinek látogatása nincs közvetlen összefüggésben a néhány héttel korábban feltárt fűszerpaprika-szennyeződéssel – mondta el a főigazgató.