Nem lesz telefonadó

2004.11.16. Index

Nem keletkezik bevétel a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében a feladatok ellátásának feltételeként biztosított dolog, szolgáltatás használata, igénybevétele miatt - mondja ki főszabályként az adótörvény, és mivel nem rendelkezik külön a cég-telefonokról, ezek magánhasználata után sem kell adót fizetni.

Az idén és jövőre sem kell szja-t fizetni a céges telefonok magánhasználata után. A Magyar Közlöny legfrissebb száma rendet tesz az ezzel kapcsolatos eddigi, egymásnak ellentmondó információk között - jelentette ki egy tegnapi adószemináriumon Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Hozzátette: az adóhivatal is visszavonja az eddig megjelent állásfoglalásait. A törvény szerint "nem keletkezik bevétel a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében a feladatok ellátásának feltételeként biztosított dolog, szolgáltatás használata, igénybevétele miatt". Gyakran nem zárható ki ilyen esetekben a magánhasználat, s a törvény külön nevesíti az adóztathatóság körülményeit. Mivel azonban a jogszabály nem rendelkezik sem a mobil-, sem a vezetékes telefonról, ezek magán célú használata után 2004. január 1-jéig visszamenőleg nem keletkezik szja-fizetési kötelezettség.

Nem kell adót fizetni az idén a cég által vásárolt, ám a munkavállaló által használt autópálya-matrica után sem. Jövőre azonban itt már fennáll az adókötelezettség, ha a használó nem tartja nyilván, hogy mennyit használt magáncélra. A természetbeni juttatások köre bővül jövőre - jelentette ki a főosztályvezető. A változások közé tartozik, hogy a magánszemély részére már nemcsak belföldön, hanem külföldön is lehet természetbeni juttatásként üdülést biztosítani. A szakember arra is figyelmeztetett, hogy jövőre a közigazgatási határon kívüli utazásokra szolgáló bérlet, menetjegy csak akkor lesz adómentes, ha a magánszemély leadja ezeket, illetve a számlát.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS