A kormány módosító indítványt nyújt be a gyerekek testi fenyítésének tiltásáról és a 75 év feletti egyedülálló időskorúak járadékának emeléséről – mondta el Batiz András kormányszóvivő szerdán, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

A kormány a mindenkori nyugdíjminimum 130 százalékára emelné a legrászorulóbbaknak járó időskori járadékot, amely jelenleg a nyugdíjminimum 100 százaléka, azaz 30.160 forint – mondta a kormányszóvivő. Akinek egyéb jövedelme is van, az a jövedelem és a nyugdíjminimum 130 százaléka közötti különbözetet kapná meg.

A gyerekek szülő általi bántalmazása nevelési célzattal jelenleg elfogadható, a javasolt törvénymódosítás ezen szigorítana, magát a testi fenyítést tiltaná – mondta Batiz András. – A törvénymódosítás célja a közvélemény-formálás, hiszen a testi fenyítés alkalmatlan eszköz, a szándékolttal ellentétes hatást vált ki – tette hozzá.

A módosítás értelmében arra ösztönöznék a testi fenyítést alkalmazó szülőket, hogy más nevelési módszereket is kipróbáljanak, illetve ezzel kapcsolatos tanfolyamokon vegyenek részt – közölte.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány határozatot fogadott el arról, hogy a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében programot indít a szülők tájékoztatására és bevonására a problémakezelésbe.

A határozat arról is szól, hogy akik túlestek a rehabilitáción, azok a munkába is könnyebben találjanak vissza, ne csak a társadalomba.

A döntés magában foglalja a nemzeti drogstratégia áthúzódó feladatait és tisztázza annak hosszú távú célként meghatározott feladatait, így szól a szakemberképzésről, iskolai megelőzésről, kutatásról, a kábítószer-kereskedők üldözéséről és a határvédelemről – mondta.