Módosítani kell a Büntető Törvénykönyvet, mert a sorkatonaság megszüntetése után a behívót elmulasztókat nem szabad büntetni. Előzetes információk a kormányülésről.

Az előzetes tervek szerint a kormány szerdán tárgyal a határon túli magyarság támogatását szolgáló intézkedésekről, így a pénzügyi támogatási rendszert továbbfejlesztő Szülőföld Alap létrehozásáról és az azt kiegészítő gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési keretprogramról.

Szintén előzetes információ, hogy a kabinet elé kerül a Büntető Törvénykönyv módosítása, mégpedig az önkéntes haderőre való áttérés miatt. Miután már nincs sorkötelezettség, így az annak megkerülését büntetni hivatott jogszabályok okafogyottá váltak, ezeket tehát módosítani kell.

Az Európai Bizottság, valamint Hollandia értékelte azt a nemzeti foglalkoztatási akciótervet, amelyet a kormány nemrég nyújtott be az Uniónak. Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a kormányülés szünetében a Magyar Rádiónak elmondta: a munkaerőpiac helyzetét és az abból következő helyzetértékelést egyaránt vizsgálta az Európai Bizottság.

  • Hozzáteszem, hogy példaértékűnek tartotta az akcióterv nyilvánosságát, demokratikus előkészítését, méltányolta, hogy a szakszervezetekkel, munkáltatókkal, civil szervezetekkel együttműködésben formáltuk ki az intézkedéseket, méltányolta, sőt elismerte, hogy az interneten keresztül bárki hozzáférhetett a tervhez, és bármikor bele is szólhatott, véleményezhette. Ezért is alakult ki egy pozitív összkép. Nagyon érdekesek voltak az Unió kérdései. Elsősorban az inaktivitásra vonatkoztak, az oktatás, képzés és a gazdaság kapcsolatára, vagy a mobilitásra. Ezekből is tudunk sokat tanulni.