Hónapok óta közértekben és benzikutaknál kapható kábítószer-tartalmú italokat vizsgál a rendőrség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a marihuána hatóanyagát a megengedett érték felett tartalmazza az ital, nem csak a forgalmazó, hanem a fogyasztók is büntetőeljárás elé nézhetnek.

A rendőrség szakértőket és igaságügyi szakértőket kért fel annak megálapítására, hogy legálisan kapható-e Magyarországon a marihuána hatóanyagát, tetrahydrocannabinolt tartalmazó üdítőital, hangzott el a TV2 Tények című hírműsorában. Az ital hónapok óta kapható Magyaroszágon közértekben és benzinkutaknál. Az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdte.

Az italokban – a nagyobb dózisban egyébként illegális – THC-tartalom nem haladja meg a 0,02 százalékot. Herczeg Ferenc az italokat forgalmazó cég vezetője azt mondta, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyét is megkapták az italok forgalmazására. A törvény szerint ugyanis minden olyan élelmiszer megvásárolható Magyarországon, amely az EU-ban is legálisan kapható, a THC-tartalom pedig a megengedett érték alatt van.

A hírműsor szerint amennyiben a rendőrség vizsgálata megállapítja, hogy illegális készítményről van szó, nem csak a forgalmazó, hanem az ital vásárlói és fogyasztói is bűnelkövetőnek számítanak.