Az indokolatlan társadalmi és területi különbségek csökkenését várja a kormány a december 1-jén életbe lépő kistérségi törvény hatásától. Jövőre a többcélú kistérségi társulások megalakulásának ösztönzésére és a már megalakultak bővítésére 6,5 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre.

Lamperth Mónika belügyminiszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány a december 1-jétől hatályos kistérségi törvénytől az indokolatlan társadalmi és területi különbségek csökkenését várja. A legfontosabb cél az volt, hogy javuljon az állampolgároknak nyújtott közszolgáltatások színvonala, és ehhez csak eszközként szolgálnak a szerkezeti változtatások, így például a kistérségi lehatárolási rendszer.

A miniszter példaként említette a falusi iskolákat, ahol az egymással összefogó települések már versenyképesebb tudást tudnak biztosítani a fiataloknak. Csak a társuló településeknek lehet esélyük arra, hogy forrásokat nyerjenek az uniós pályázatokon – hangsúlyozta. Lamperth Mónika ígéretet tett arra, hogy a ciklus végéig valamennyi kistérségi központban működik majd okmányiroda. A megoldandó problémák között említette Budapest és Debrecen térségi kérdését. A két legnagyobb város ugyanis egy-egy kistérségnek számít a többi 168 között, így önmagában nincs kivel társulnia, ezért pályázati forrásoktól esik el. Gondot jelent az is, hogy eltérő méretű, településszerkezetű és gazdasági erejű kistérségek jöttek létre.

Eddig 1 840 település részvételével 95 többcélú – közoktatási, egészségügyi vagy szociális feladatok ellátására alakult – társulás jött létre, további 52 helyen pedig kizárólag területfejlesztési célra alakultak. Ezek hétmillió polgárnak nyújtanak segítséget a magasabb színvonalú állami szolgáltatások igénybevételére.
2005-ben a többcélú kistérségi társulások megalakulásának ösztönzésére és a már megalakultak bővítésére 6,5 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre, míg a már működő társulások 9 milliárd forint normatív támogatást kapnak. A szakminiszter kitért arra is, hogy az Európai Unióban idén elkészült az új, ötszintű térségi lehatárolási rendszer. Ennek magyarországi megfelelője a – még lehatárolásra váró – három nagyrégió, a hét régió, a 19 megye, a 168 kistérség, illetve a mintegy 3 200 települési önkormányzat.