Személyiségi jogi pert vesztett el Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal szemben nem jogerősen Újhelyi István; akit 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság.

Az ellenzéki politikusok azért perelték be Újhelyi Istvánt, mert 2003 őszén a köztelevízió két műsorában azt mondta a szocialista parlamenti képviselő: felmerül a gyanú, hogy Szadai Károlyon, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának akkori elnökén és Kövér László volt titkosszolgálati miniszteren keresztül Orbán Viktor sakkban tartotta Kondor Katalint.

A felperesek indítványukban összesen másfél millió forint nem vagyoni kártérítést követeltek, és azt kérték, hogy a bíróság tiltsa el Újhelyi Istvánt a további jogsértő magatartástól.

Újhelyi István ügyvédje azt mondta: ügyfele a vitatott adásokban végig feltételes módban beszélt a közszolgálati rádió vezetőjét érintő információkról és az úgynevezett 6-os dossziéról. Hivatkozott arra az alkotmánybírósági határozatra, amely szerint a közhatalmat gyakorló politikusok, mint közszereplők, más személyeknél szabadabban bírálhatók, esetükben a véleménynyilvánítás tágabb, mint másoknál.

Pap János bíró ítéletében megállapította a személyhez fűződő jogsértést és kötelezte Újhelyi Istvánt, hogy nyolc napon belül két országos napilapban saját költségén a következő tartalmú hirdetést jelentesse meg: “Valótlanul állította azon tényt az alperes, hogy az elsőrendű felperes Orbán Viktor, a másodrendű felperes Kövér László és a harmadrendű felperes Szadai Károly a Magyar Rádió elnökét sakkban tartották”.

Ugyanakkor kötelezte Újhelyi Istvánt, hogy öt napon belül fizesse meg a személyenkénti ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és annak 2003. szeptember 26-tól járó törvényes kamatát. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.