Hivatalba lépett az új Bizottság

2004.11.23. EUVonal.hu

Hétfőn hivatalba lépett a José Manuel Barroso vezette Bizottság, miután a múlt héten az Európai Parlament plenáris ülésén nagy többséggel támogatta a testületet.

A parlamenti képviselők csütörtökön (2004. november 18.) nagy többséggel, 449 igen, 149 nem és 82 tartózkodás mellett szavazták meg az Európai Bizottságot. A Bizottság most több támogató szavazatot kapott, mint Barroso, az elnöki pozíciójáról döntő júliusi plenáris ülésen.

A Bizottság így, három hét késéssel ugyan, de megkezdheti munkáját. A Parlament pedig új nyereséget könyvelhet el, hiszen politikailag megerősödve vághat neki az elkövetkezendő időszaknak. Az Európai Parlamentnek ugyanis, amely egyelőre csak a Bizottság egészéről – az egyes biztosokról nem – szavazhat, sikerült megakadályoznia, hogy a tagállamok lényegében bárkit jelölhetnek biztosnak. A Parlament nagy többséggel (478) támogatta azt a kezdeményezést, amely szeretné elérni, hogy a testületnek ezentúl nagyobb beleszólása legyen az Európai Bizottság kinevezésébe.

A Parlament által megszavazott határozat, melyet Barroso állítása szerint alaposan áttanulmányoz majd, szeretné, ha a Bizottság elnöke a Parlament bizalmának megvonása esetén lemondásra szólítaná fel biztosait, vagy magyarázattal szolgálna ennek elmaradásáról. A határozat azt is kimondja, hogy ha új biztos kerülne a testületbe, vagy a tárcák átszervezésére kerülne sor, a biztosok csak a parlamenti meghallgatás után léphetnek hivatalba.

A Parlament és az új Bizottság e határozat elemeit a következő hetekben pontosítja, miközben az új Bizottság megpróbálja behozni három hetes lemaradását.