Egynapos sztrájkot tartanak szerdán az olaszországi bírák és ügyészek, tiltakozásul a Silvio Berlusconi vezette kormány tervezett igazságszolgáltatási reformja ellen.

Két éven belül harmadik sztrájkjukkal a bírósági függetlenséget sértő javaslat elvetését kívánják elérni. A reform a bírák és az ügyészek szerint alaposan megnyirbálná a bírák függetlenségét, mivel a bíráskodás a parlamenti többség ellenőrzése alá kerülne – számos poszt csak pályázatok útján lenne betölthető -, s a jövőben elkülönülne egymástól az ügyészi és a bírói életpálya.

Ha a reform megvalósul (a képviselőház végszavazása november 30-án várható), a bírák a jövőben nemcsak politikai pártoknak, de semmilyen politikai célú, illetve környezetvédelmi csoportnak vagy szerveződésnek sem lehetnek tagjai, és nem vehetnének részt békemegmozdulásokban sem. Tilos lesz továbbá a bíráknak kapcsolatot tartaniuk a sajtóval, erre kizárólag az államügyészség lesz feljogosítva. Mindezt a bírákat állampolgári jogon megillető szólásszabadság megszüntetéseként értékeli a reformot ellenző olasz baloldal, amely emellett kevesli az igazságszolgáltatás finanszírozását is.