Több kórház csődbe kerülhet a műhibaperekben megítélt kártérítések miatt. Egy fővárosi kórháznak az idén több mint 100 milliót kellene kifizetnie.

A csődfenyegetettség oka az, hogy a biztosítók kivonultak a kórházakból, ma már csak egy biztosítótársaság köt szerződést és ők is csak 5 millió forintig fizeti a kártérítéseket.

Öt perből négyet a kórházak elveszítenek, tíz éve ez pont fordítva volt. Egy törvénymódosítás szerint az orvos a legnagyobb gondossággal köteles ellátni a betegét. A kártérítési perekben eljáró ügyvéd szerint ez az a mondat, ami miatt szinte minden pert a betegek nyernek meg.

“A legnagyobb gondosságot tágan értelmezik, ami oda vezetett, hogy amikor régen felmentéssel végződött egy ítélet most nem. Ma már ott tartunk, hogy a gyógyulás esélyének elvesztése is megalapozza a kártérítést” – mondta Simon Tamás, a betegek ügyvédje.

A műhiba perekben ma már nem ritkán 50-60 millió forintos kártérítést ítélnek meg. Egy fővárosi kórház két perben több mint 100 milliót veszített. A kórház vezetői nem szívesen beszélnek. Mindenesetre, ha kifizetik a kártérítést, csődbe mennek.

A csődveszély másik oka az, hogy alig van olyan biztosító, amelyik hajlandó kórházakkal szerződést kötni.

“Rájöttek, hogy olyan veszteséget produkáltak, hogy fogták magukat és kivonultak, és egy biztosító maradt” – mondta Kománovics Ibolya ügyvéd.

Az az egy cég is csak 5 millió forintig fizeti a kártérítést. A fennmaradó több tízmilliót minden esetben a kórháznak kell állnia.