A kultúrák és az emberek közötti megértés előmozdítása a célja a Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak, amely csütörtökön kezdődik a budapesti Toldi moziban; a megnyitón Göncz Árpád volt köztársasági elnök mond köszöntőt.

A négynapos esemény célja “előmozdítani a kultúrák és az emberek közötti megértést, ráirányítani a figyelmet az emberi jogokra és a multikulturális értékekre, hogy a helyi és globális ügyek iránti felelősségérzet megerősödjék” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Közép-európai Egyetem társintézménye, a Nyílt Társadalom Archívum első alkalommal rendezi meg a Verzió fesztivált, az esemény védnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság.

A rendezvény a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből ad ízelítőt. A mustrán huszonhárom ország negyven filmje látható, közülük huszonnyolcat először vetítenek Magyarországon.

Az alkotásokat hat tematikus blokkba sorolták. A “Világfalu” válogatása a globalizáció társadalmi hatásairól, a “Női hangon” a változó társadalmi szerepekről, a “Kísért a múlt” a politikai elnyomásról, a diktatúrák árnyékáról, a feldolgozatlan múltról szól.

A “Mi leszek” középpontjában a fiatalok problémái állnak valamint a drog, az alkohol, a rasszizmus, az értékválasztás, a fogyatékkal élők gyerekek és a szexuális orientáció. A “Csapdában” romákról, menekültekről, vallási okokból kirekesztettekről, szegénységben élőkről, munkanélküliekről és hajléktalanokról, míg “A képek ereje” a képek, jelképek és eszmék közösségre gyakorolt hatásáról készült filmeket foglalja magában.

A megnyitón Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című filmjét vetítik. “A BM Rendőrfilm Stúdiójának oktatófilmjeiből készített alkotásból képet formálhatunk arról, hogyan folyt az ügynökök és besúgók beszervezése a Kádár-korszakban. A titkosrendőr, az operatív- és tartótiszt az államrendet védi az állampolgártól” – áll a közleményben.

A Verzió programjában szerepel Peter Fleury holland rendező Észak-Korea – Egy nap az életben, valamint a lengyel Stanislaw Mucha Európa közepe című alkotása. A brit Phil Grabsky a háború sújtotta Afganisztánban forgatta “A fiú, aki Bámiján Buddháin játszik” című filmjét.

A közönség láthatja Adela Peeva (Bulgária) Kié ez a dal?, az amerikai Paul Dewlin Nagyfeszültség, valamint a brit Nick Broomfield “Aileen. Egy sorozatgyilkos élete és halála” című alkotását is.

Levetítik Zelimir Zilnik szerb filmrendező “Kenedi visszamegy”, a szerbia-montenegrói Boris Mitic “Drága Dyana” című filmjét, továbbá a “Rithy Panh S-21 – A vörös khmer halálgyára” című munkát. Az utóbbi film alkotói felkeresték az egykori S-21 haláltábort, szembeállítják az áldozatok és egykori kínzóik visszaemlékezéseit.

A Parno Grast – Ünnepnapok és hétköznapok című alkotás a világzenei slágerlistás nyírségi, paszabi roma nagycsalád életébe enged bepillantást.

A Verzió fesztivál vendége lesz Harry Wu, Amerikában élő kínai emberi jogi aktivista és filmes, valamint Igor Blazevic, a prágai One World filmfesztivál igazgatója. Az eseményen részt vesz több filmrendező: Peter Fleury (Hollandia), Peter Kerekes (Szlovákia), továbbá Almási Tamás, Elbert Márta, Kőszegi Edit, Révész János, Surányi Judit, Silló Sándor, Papp Gábor Zsigmond, Szirmai Norbert és Szuhay Péter.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Közép-európai Egyetem “Képmások – Más képek” címmel műhelybeszélgetéseknek ad otthont. A Verzió keretében alternatív történelem, irodalom, osztályfőnöki és vizuális kultúra órákra várják a budapesti középiskolásokat és tanáraikat a Toldi moziba.