A Fővárosi Főügyészség tavaly februárban azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az egyesületi törvény rendelkezése folytán megszűnt a szervezet, mivel tagjainak száma az előírt tíz alá csökkent, továbbá a 2002. januári bejegyzése óta eltelt időszakban érdemi tevékenységet nem fejtett ki, azaz az egyesület nem működik.

A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik. A szerdán kihirdetett ítélet szerint azért oszlatta fel a bíróság az egyesületet, mert rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak és hangzanak el.

A Fővárosi Főügyészség képviselője a szerdai tárgyaláson azt mondta: a nemzetközi kötelezettségvállalások és az alkotmány értelmében Magyarországon nem engedhető meg olyan társadalmi szervezet működése, amelynek tényleges tevékenysége fasiszta, rasszista eszmék terjesztéséből áll. Mint mondta, a szervezet fasiszta, rasszista jellegét mutatja a névválasztása, rendezvényeinek elnevezése és jelképrendszere. Példaként hozta, hogy a “Vér és Becsület” náci jelszó volt, az egyesület tagjai neonáci jelképeket viselnek, és az egyesület által szervezett “Fehér karácsony” elnevezésű koncerten pedig a fehér nem a hó, hanem a bőr színét jelenti.

Az alperes jogi képviselője visszautasította, hogy az egyesület működése mások szabadságjogát, méltóságát sértette volna. Mint mondta, az alperes tevékenységével egy kisebbségi igényt, álláspontot jelenít meg, amit az alkotmány is véd.

A bíróság első fokú ítéletében feloszlatta az egyesületet. A bíróság szerint az alkotmány alapján minden embert megillet az élethez, emberi méltósághoz való jog. Az egyesület rendezvényein viszont tendencia, hogy nem történik meg a minden embert megillető jogok tiszteletben tartása, a rendezvényeken mások méltóságát sértő kijelentések hangzanak el.

Domokos Endre János, az egyesület ügyvivője a tárgyalás után újságíróknak azt mondta: fellebbeznek az ítélet ellen és “harcolunk az utolsó paragrafusig”. Kérdésre válaszolva elmondta: megtartják az idei “Fehér karácsony” elnevezésű rendezvényüket.