A termőföldek kényszerhasznosítását mérlegeli az FVM azokban az esetekben, amikor az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosok maguk nem teljesítik az előírt hasznosítási kötelezettségeket és elérhetetlenek az illetékes állami szervezetek számára – tudta meg a VG.

A tárca a kényszerhasznosítást főként az úgynevezett osztatlan közös tulajdonú (vagyis kiméretlen) földterületeknél látja indokoltnak, amelyek nagysága ma elérheti az 1,2 millió hektárt is. Itt az egyes tulajdonosok elérhetetlensége azt is megakadályozza, hogy a többi birtokos az egész terület hasznosításáról dönthessen. A polgári törvénykönyv szerint ugyanis ehhez egyhangú határozatra lenne szükség.

A minisztérium a kényszerhasznosítás bevezetéséhez módosítócsomagot készít a termőföldről szóló törvényhez. A tárca a jogszabály szakmai korrekcióját több más ponton is tervezi, de a VG információi szerint olyan elképzelésekkel nem foglalkozik, amelyek bármilyen módon vagy “mellékhatásként” könnyítenék a külföldi földszerzéseket.

Bővebben:
http://vg.hu/index3.php?…