Egyebek mellett a felhasználók érdekvédelmének erősítése érdekében és a távhő díjának mérés szerinti elszámolásával kapcsolatos szabályozási hiányosságok miatt új törvényt alkot az Országgyűlés a távhőszolgáltatásról.

A jogszabálytervezet vitája a jövő héten kezdődik, a törvény várhatóan 2005. július 1-jén lép hatályba.
Új jogszabály válthatja fel jövő év közepén az 1998-ban megalkotott, jelenleg hatályos távhőtörvényt. A gazdasági minisztériumban készített törvényjavaslat, amelyet a kormány a november 24-i ülésén fogadott el, a távhőszolgáltatás 640 ezer fogyasztójának – körülbelül kétmillió ember – jogait és kötelezettségeit kívánja átláthatóbbá tenni.

Mostanra megszűnt az átalány szerinti távhőszolgáltatás, és mindenhol mérés szerint történik a távhő díjának elszámolása. Ennek körülményei – különösen az elszámolás, a díjmegosztás és a díjfizetés egyes kérdései – jelenleg nem kellően szabályozottak. Ha például nincs megfelelő mérési lehetőség, sokszor vezet vitákhoz a szolgáltatói hőközpontból ellátott épületek esetében a díj épületenkénti megosztása. Ezért a törvény rendelkezik arról, hogy a szolgáltatói hőközpontot meg kell szüntetni, és helyette felhasználói hőközpontot kell létesíteni.

A törvényjavaslat egyértelművé teszi a díjfizetés szabályait. Többlakásos társasházakban és lakásszövetkezetekben gyakran a lakók közössége – a társasház vagy a lakásszövetkezet – szerződik a szolgáltatóval, és a törvény lehetőséget is ad arra, hogy a távhőszolgáltatási díjat a tulajdonosok, ha megállapodnak erről egymással, együttesen fizessék. A jogszabály ugyanakkor kimondja, hogy egy díjfizető tartozása nem terhelheti a többi, kötelezettségét teljesítő díjfizetőt. A távhőszolgáltatónak egy esetleges korlátozó intézkedést is csak úgy lehet alkalmaznia, hogy az a vétlen díjfizetőket ne sújtsa.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0041208.html