Eva után adam

2004.12.11. Népszabadság Online

Alaposan átalakul a személyi jövedelemadó bevallásának rendje. Az idei bevallásokat jövõre már az APEH is elkészítheti helyettünk, és emiatt jó néhány határidõ is változik. A bevallást maguk készítõk május 20-ig érnek rá kitöltögetni a táblázatot.

Eva mellé adam is beköltözött az adóhivatalba: az egyszerűsített vállalkozói adó után az adóhivatali adómegállapítás (adam) rendszerével kívánja könnyebbé tenni a közteherviselést a kormány. A rendszer bevezetése felforgatja az eddig megszokott adózási rendet is: új határidők lépnek életbe. Az adózó legfeljebb néhány szám beírásától és egy-két matematikai művelet elvégzésétől menekül meg - a bonyolult kedvezmények miatt az adam is bőven hagy feladatot mindenkinek.

Az új rendszerben az állampolgár már három lehetőség közül választhat. Megmarad a gyakorlat, hogy a munkáltató készíti el a bevallást - eddig ezzel az adózók fele, körülbelül kétmillió jövedelemtulajdonos élt, és valószínűleg ez a jövőben sem lesz másként. Azok, akiknek csak a munkaadójuktól származott jövedelmük, január 15-ig kérhetik, hogy a cég készítse el a bevallást. Ilyen nyilatkozat hiányában vagy máshonnan szerzett jövedelem esetén eddig maradt az önállóan kitöltött bevallás - most ehhez csatlakozik az adóhivatali számolás lehetősége. Ekkor az APEH a neki év közben (a munkáltatók vagy a bankok, biztosítók által) megküldött adatokból számolja ki az adót, érvényesíti a kedvezményeket - persze ehhez még néhány egyéb adatra is szüksége van.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/344086/

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
EVA