Hajléktalanok igazolványait és adatait felhasználva tömegével alapít cégeket egy bűnözői kör. Budapesten van olyan hajléktalanszálló, ahová 72 cég van bejegyezve.

Százmilliárdos nagyságrendben esik el bevételektől az állami költségvetés, mivel egy jól körülhatárolható bűnözői kör hajléktalanok igazolványait és adatait felhasználva cégeket alapít, és csalásokat követ el – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vankó László, az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Irodája (ORFK NNI) pénzügyi nyomozó főosztályának helyettes vezetője. Budapesten van olyan hajléktalanszálló, ahová 72 cég van bejegyezve.

Míg az 1990-es években többnyire az volt jellemző, hogy a cégek egymásnak tartoztak, mostanra inkább az a helyzet, hogy a csődbe juttatott és eltüntetett vállalkozások után állami hitelezők maradnak – állítja Vankó László. A büntetőeljárások során a leggyakrabban az APEH, a vámhatóság és az önkormányzatok lépnek fel hitelezőként. A meg nem fizetett, esetenként akár százmilliós nagyságrendű tartozások – közvetlenül vagy közvetve – az állami költségvetést rövidítik meg. A legszerényebb becslés szerint is százmilliárdos nagyságrendű az az összeg, amitől így – a csalások, valamint a meg nem fizetett adó és járulékterhek révén – elesik az állami költségvetés. Az sem lehetetlen – feltételezi Vankó -, hogy a hiányzó áfabevételek nem elhanyagolható részét is itt kellene keresni. Ezzel pedig az Európai Unió felé is el kell számolnunk.

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…