Az Országos Választási Iroda felkérte az érintett választási irodák vezetőit, hogy készítsék elő a népszavazáson leadott voksok újraszámlálását. A Legfelsőbb Bíróság nem szabott határidőt az új eredmény megállapítására.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szerdán felszólította az érintett területi és helyi választási irodák vezetőit, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket a december 5-i kettős népszavazás szavazatainak újraszámolása érdekében. Rytkó Emília szerdán szakmai megbeszélésre hívta össze az érintett választási irodák vezetőit, és felkérte őket, hogy értesítsék a szavazatszámláló bizottságok tagjait az újraszámlálásról, illetve tűzzék ki az újraszámlálás időpontját, az intézkedés eredményéről pedig tájékoztassák az Országos Választási Irodát.

Az Országos Választási Bizottság kedd este döntött arról, felkéri az Országos Választási Irodát, hogy a Legfelsőbb Bíróság aznapi döntéseit a lehető legrövidebb időn belül juttassa el az érintett 1 139 szavazatszámláló bizottsághoz. A Legfelsőbb Bíróság kedden két határozatában megsemmisítette az OVB népszavazási eredménymegállapító döntését. Az OVB-nek kell az új eredményt megállapítania, ezért a szavazatszámláló bizottságoknak a megtámadott és érintett szavazókörökben újra kell számolniuk a szavazatokat.

Az újraszámlálást követően a szavazatszámláló bizottságoknak új, az előzőtől eltérő, lila színű jegyzőkönyveket kell kitöltetniük, és azt követően rögzíthetik az eredményeket a számítógépes rendszerben. Ennek megállapításához a mindkét – a kettős állampolgárságra és a kórházprivatizációra vonatkozó – kérdést tartalmazó szavazólap újraszámlálása szükséges. Az LB nem szabott határidőt az újabb eredmény megállapítására – közölte Rytkó Emília. A szavazatszámláló bizottságok tagjai külön díjazást az újraszámlálásért nem kapnak, csak egyszeri tiszteletdíjban részesülnek.