Megsértette a közbeszerzési törvényt a vámhatóság a győri ingatlanának megvétele és felújítása során, ezért az Állami Számvevőszék feljelentést tett.

A számvevők szerint a testület nem érvényesítette a célszerűségi, gazdaságossági szempontokat az ingatlanbérleteinél. Egy lakás bérbevételénél nem folytattak le közbeszerzési eljárást, s a vámiskola végül a parancsnokhelyettes fiának lakását bérli. Csak korlátozottan biztosított a járművek műszaki állagának megőrzése, biztonságos és gazdaságos üzemeltetése, s több autó működésképtelen. A számítógépek műszaki színvonala korszerűtlen. A jövedéki informatikai rendszerben végrehajtott műveleteket nem naplózzák teljes körűen. (Vagyis nincsenek regisztrálva a hozzáférések, nem tudni, milyen adatok kerülnek be és ki a rendszerből, ami biztonsági szempontból aggasztó.) A belső szabályzat két területen – készpénzes kifizetések, reprezentációs kiadások elszámolása – nem felel meg a jogszabályoknak. Egy duplán megkötött és kifizetett szerződés miatt pedig a pénzügyi főigazgató személyi felelősségre vonását kezdeményezték.

Tovább nőtt az állam adóssága

Hazánk államadóssága meghaladja a 11 796 milliárd forintot – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatójából, amely szerint idén 888 milliárd forint kamatot törlesztünk – írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A kormányváltáskor az adósság 8280 milliárd volt. A költségvetésben november végéig felgyülemlett 1435,1 milliárd forintos hiány százmilliárddal több az idei évre tervezettnél. Több mint 1200 milliárd forinttal nőtt az idén az államadósság – adja hírül a PM. Az összefoglaló szerint az adósság mértéke immár eléri a 11 796 milliárd forintot, amely azt jelenti, hogy a kormányváltás óta 42 százalékkal növekedett hazánk államadóssága. Az eladósodás felgyorsulásával párhuzamosan megnövekedtek a kamatfizetési terhek is: az idei év első tizenegy hónapjában csupán adósságszolgálatra 832 milliárd forintot kellett kifizetnie a központi büdzsének.