Január elseje számos változást hoz: emelkedik a minimálbér, nőnek a nyugdíjak, változnak az adózási és illetékfizetési szabályok, módosulnak a személyszállítási és postai tarifák. Átalakul a fogyatékkal élők támogatásának rendszere, új hatóságok alakulnak, új törvény vonatkozik a lakásszövetkezetekre.

A 2005-ös adótörvények elsősorban a személyi jövedelemadózás (szja) szabályait módosítják az adóterhek nagyjából két százalékpontos csökkentésével. A mostani három adósáv kettőre csökken a középső, 26 százalékos kulcs megszüntetésével. A jövedelmek évi másfélmillió forintig 18 százalékkal adóznak, az afölötti rész adókulcsa változatlanul 38 százalék lesz. A forrásadó mértéke 20-ról 25 százalékra nő, és változnak az adókedvezményekkel kapcsolatos szabályok is.

Az illetékek kis mértékben, a legtöbb esetben valorizáló, vagyis értékkövető jelleggel emelkednek januártól. Az útlevél kiváltásának illetéke 4000 forintról 6000-re – tíz évre szóló útlevél esetén 10 000 forintra – nő, a személyi igazolvány, a jogosítvány és az anyakönyvi kivonat illetékterhei viszont nem emelkednek. Az illetékmentesen vásárolható új lakások forgalmi értékhatára ugyanakkor a mostani 30 millió forintról 15 millióra csökken.

Az Országgyűlés november közepén fogadta el a lakásszövetkezeti törvényt. A jogszabály január elsején lép hatályba, bár egyéves türelmi időt hagy az alapszabályok törvény által előírt módosítására. A törvény csaknem 1300 lakásszövetkezet és az általa kezelt mintegy háromszázezer lakás, valamint garázsszövetkezetek, üdülő- és nyugdíjasházi szövetkezetek működésének feltételeit módosítja.

Módosították a szabálysértési törvény rendzavarásra vonatkozó részét. Ennek értelmében a rendzavarás akár 150 000 forintos pénzbírsággal vagy elzárással szankcionálható. Erről a bíróság dönt, a helyszínen eljáró rendőr csak a feljelentést teszi meg. A 150 000 forintos pénzbírság a büntetési tétel felső határa, míg az elzárás időtartama egy és hatvan nap között változhat. A módosítás januárban lép érvénybe.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0041223.html