Január elsejétől a bírósági végrehajtók kopogtatnak az adótartozásért: az elmúlt öt évben be nem fizetett adót követelik a magánszemélyektől. Ha kell, foglalnak és árvereznek. A végrehajtók költségei miatt az eljárás meglehetősen drága lesz.

Az APEH szerződést kötött a Bírósági Végrehajtók Kamarájával a magánszemélyek adó- és adójellegű tartozásainak behajtására. Olyan követelésekről van szó, amelyeket az ötéves elévülési időn belül felhívásra sem fizettek be az adózók. Személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulék és adók módjára behajtandó egyéb összegek szerepelnek a számlákon. Utóbbi fizetnivalók kategóriájába tartozik a diákhitel is.

A részletekről a kamara vezetője, Krejniker Miklós lapunknak azt mondta: becslése szerint százezer ügyet érinthet a megállapodás; néhány tíz- vagy százezer forintos összeg nyomába erednek esetenként a kollégái.

Az APEH a hatékonyság növelését várja a megállapodástól, amelyhez nyilván a Pénzügyminisztérium adta az inspirációt, hiszen az adóhivatalok alkalmazottai csekély jutalmat kaptak az év végén, mert a főhatóság nem volt elégedett a bevétellel.

Az eljárás bizonyosan költséges lesz, a végrehajtó kiadása és munkadíja alaposan megnöveli a fizetendő összeget. A behajtott pénzt elsősorban a végrehajtás költségeire számolják el. A megállapodás egyébként – mint megtudtuk – az adózás rendjéről szóló törvényen alapul.

Magát az eljárást a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint végzik majd. Először megpróbálják leemelni az összeget az adós számlájáról. Ha ez nem sikerül, lefoglalják a magánszemély ingóságait – televízióját, mobiltelefonját, értékesebb bútorait.

Végrehajtást rendelhetnek el lakására és más ingatlanára is. Az ingó- és ingatlanvagyont árverésen értékesítik.