Az életfogytig tartó szabadságvesztésről tanácskoztak hétfőn Szegeden. A felszólalók közül többen az 1998-ben bevezetett büntetési nem ellen emeltek szót, Európát hozva fel példaként, ahol sok helyen nincs is ilyen büntetés. Németországban például a közelmúltban törölte el az alkotmánybíróság, és már magyar jogászok is megkeresték a hazai alkotmánybírókat az ügyben.

Nem zárta ki az igazságügy-miniszter, hogy az új Btk. előkészítése során áttekintik a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést – írja a Népszabadság. Petrétei József szerint ugyanakkor meg kell várni, hogy az alkotmánybírák hogyan határoznak az ügyről.

A kérdésben szegeden tartottak konferenciát a szegedi börtön fennállásának 120. évfordulóján. A felszólalók között volt Nagy Ferenc a Szegedi Tudományegyetem professzora, egyben a Börtönjogi Társaság elnöke, aki szerint Európában tarthatatlan és képviselhetetlen ez a büntetési nem. Ilyen súlyos ítéletet még a Nemzetközi Büntető Törvényszék is csak emberiség elleni bűncselekmény vagy a népirtás esetén szab ki, de akkor is huszonöt év után lehetővé teszik a felülvizsgálatot.

Bővebben:
http://www.origo.hu/…sgaljak.html