Az Alkotmánybíróság idei elsõ teljes ülésén, hétfõn három szék is üresen maradt az ovális asztal körül: Strausz János év végi kiválásával a határozatképességhez szükséges minimumra, nyolc fõre csökkent a bírói létszám. Holló András, a testület elnöke meg is jegyezte: bármelyik bíró betegsége vagy külföldre utazása alkotmányellenes helyzetet idézne elõ.

Az alkotmánybírósági “rendkívüli állapotért” a parlament a felelős. Az alkotmánybírákat jelölő bizottság ugyanis, amelyben az MSZP-t Vastagh Pál, az SZDSZ-t Fodor Gábor, a Fideszt Répássy Róbert és az MDF-et Herényi Károly képviseli, tíz hónap alatt sem tudott dűlőre jutni.

December közepén közel kerültek a megegyezéshez, hiszen két jelölt személyéről már megállapodtak, amikor a harmadik bíró ügyében a szocialista delegált halasztást kért. Répássy szerint azért, mert Vastagh nem tudott állást foglalni Szili Katalin házelnök jelöltjéről. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint Vastagh azért nem tudott véleményt mondani, mert képviselőcsoportjuk már nem tudott egyeztetni. Répássy másként értékelte a halasztást. Azt mondta, az MSZP a halasztással “fegyelmezni” akarja a bíróságot a drogügyben hozott döntése miatt. Lendvai – visszautasítva a fegyelmezés vádját – emlékeztetett: az elmúlt tizenhét hónapban a Fidesz tartotta magát ahhoz, hogy három bírót kell választani, a szocialisták nem mondtak ilyesmit. Répássy továbbra is a koalíció felelősségét feszegeti, mondván, ők elmentek a kompromisszumkészségük határáig, hiszen “ez azt jelentette volna, hogy a három alkotmánybíróból egyet a Fidesz és kettőt a kormányoldal javasolt volna”.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/347772/