"Gyorsreagálású hadtest" az Alkotmányszerződésről szóló tévedések kiigazítására

2005.01.23. EUVonal.hu

"Gyorsreagálású hadtestet" alakítottak az Európai Parlament képviselői, hogy azonnal helyre tudják igazítani az Alkotmánnyal kapcsolatban esetleg felmerülő tévedéseket.

Ugyanazon a napon, de inkább három órán belül reagálni akarunk az Alkotmánnyal kapcsolatban megjelenő csúsztatásra vagy hazugságra - nyilatkozta Jo Leinen, a Parlament Alkotmányügyi Bizottságának elnöke.

A német szociáldemokrata európai parlamenti képviselő szerint ő és néhány képviselőtársa azért vállalta az Alkotmányszerződéssel kapcsolatos félretájékoztatás elleni harcot, mert ezzel senki nem foglalkozik.

"Mégis ki védi az Alkotmányt? Egyetlen európai kormány sem" - vélekedett a képviselő.

Jo Leinen mellett a megfigyekők között található a Parlament elnöke Josep Borell és az Alkotmányról szóló, nagy többséggel elfogadott parlamenti javaslatot előterjesztő Inigo Mendez de Vigo és Richard Corbett.

A nyolcfős csoport munkáját segítik a tagállamokban fenntartott európai parlamenti irodák, amelyek minden olyan információt továbbítanak, melyet az Alkotmány elleni támadásnak vélnek. Leinen elmondta: nem fognak minden kis kommentárra reagálni, mely igaztalanul támadja az Alkotmányszerződést, de a nagyobb csúsztatásokat helyreigazítják.

A félretájékoztatás klasszikus példájaként említette, hogy a Nizzai Szerződésről döntő - sikertelen - Írországi népszavazás vitájában egyesek azt hangoztatták, hogy a Szerződés engedélyezni fogja az abortuszt.

  • kapcsolódó anyagok
EU-ALKOTMÁNY