A Microsoft hétfőn jelentette be, hogy nem kíván további jogi lépéseket tenni az Európa Bizottság által a vele szemben lefolytatott versenyellenes vizsgálatában hozott ítéletének részét képező szankciókkal szemben.

Redmond ugyan eredetileg fellebezést szeretett volna benyújtani az ítélet a külön Windows-változat kiadására vonatkozó passzusaival szemben, azonban kifogásait a tavalyi év végén az elsőfokú bíróság elutasította.

“A Microsoft nem kíván élni fellebbezési jogával az elsőfokú bíróság által 2004. december 22-én hozott döntéssal szemben”, közölte a cég hétfőn kiadott közleményében. A szóban forgó döntésével az Európai Bíróság helyben hagyta az Európa Bizottság által a Microsoft-tal szemben hozott ítéletének szankcióit, és azok betartására kötelezte a redmondi céget.

A Microsoft egyébként éppen a napokban kezdte meg az ítéletnek megfelelően Media Player lejátszójától megfoszott “Reduced Media Edition” nevű Windows XP változatának forgalmazását. Ezen kívül Redmondnak rövid időn belül több eddig egyáltalán nem, vagy csak szűk körben hozzáférhető protokollja és egyéb csatolója leírását is közzé kell majd tennie. Ezek között található a Media Playerben alkalmazott kódolási technikák leírása is, amelyek alapján konkurrens cégek is készíthetnek majd a Windows Media Video és Windows Media Audio formátumú állományok lejátszására képes programokat.

Ugyanakkor a Microsoft bejelentette, hogy továbbra is fenntartja és folytatja a teljes EU-ítélettel szemben indított fő perét. A cég szerint az ítélet nem állhatja meg helyét, mert annak alapja – mely szerint a Microsoft piaci fölényével visszaélve megsértette volna az Unióban érvényes versenyszabályokat – nem felel meg a valóságnak.