Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint megvannak azok az érvek, amelyeket a Magyarországon bevezetett eva mellett fel lehet sorakoztatni, ha szükség lesz rájuk.

Kovács László szerint az uniót nem éri semmiféle veszteség, hisz az eva nem csökkenti az uniónak befizetett áfa-bevételt. Másrészt a biztos véleménye szerint az eva nem zavarja az EU belső piacának működését. Ezzel párhuzamosan Kovács László szerint három érv is szól amellett, hogy az eva továbbra is fennmaradjon. Az első, hogy az eva az adórendszer egyszerűsítését jelenti, márpedig az adószabályozás egyszerűsítése az unió versenyképességének növelése miatt nagyon is fontos, kívánatos minden tagállamban.

A második érv az eva mellett, hogy csökkenti az adóelkerülést, ami szintén alapvető kérdés az EU-ban. Közismert, hogy az egyszerűbb, méltányosabb adórendszerben szívesebben adóznak a polgárok. Az a kis- és középvállalkozások körét érinti, amelynek a támogatása az Európai Unióban kiemelt cél – tette hozzá Kovács, majd kiemelte: „Ha Dánia vagy más uniós tagállam vezetne be egy ilyen rendszert, akkor is elmondanám ezeket az érveket az egyszerűsített vállalkozói adó védelmében.”

Bővebben:
http://hvg.hu/…5kovacs.aspx