Nem változtat a kormány drogpolitikai elvein, továbbra is azt vallja: a megtévedt kábítószer-fogyasztóknak lehetőséget kell teremteni arra, hogy az egészségügyi, illetve pszichológiai kezelés vállalásával elkerülhesse a büntetőjogi szankciókat.

A Népszabadság úgy tudja, az igazságügyi tárca előterjesztéséről szerdán tárgyal a kabinet.

Az elterelés lehetősége tavaly decemberben szűkült, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a büntető törvénykönyv több rendelkezését. Így ma kizárólag a csekély drogot termesztő, előállító, megszerző, illetve magánál tartó személy kerülheti el a büntetőeljárást. Ha viszont, ezt a kábítószert akár a közös fogyasztás érdekében is átadja valaki másnak, már nem bújhat ki a felelősségre vonás alól.

Részben új helyzetet teremthet, hogy az Európai Unió tanácsa nemrég kerethatározatot fogadott el a kábítószerekről. A tagállamoknak egy év áll rendelkezésükre, hogy a határozat követelményeit jogrendszerükbe beépítsék. A határozat szerint az egyes pszichotróp anyagokra vonatkozó előírásokat azok egészségre gyakorolt hatására való tekintettel kell megfogalmazni. Ez gyakorlatilag azt jelenti: más megítélés alá esnek a könnyű drogok, illetve a gyorsan függőséghez, valamint a rohamos testi és mentális leépüléshez vezető szerek. A Népszabadság úgy tudja, a tanácsi határozattal összefüggő jogi feladatok csak később kerülnek napirendre.