Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Verespatakra tervezett arany- és ezüstbánya ügyében levélben fordult a Román Köztársaság ombudsmanjához, Ioan Muraruhoz.

A magyar ombudsman – felajánlva együttműködését – felkérte román kollégáját, tájékoztassa arról, érkezett-e hivatalába a bánya építésével kapcsolatos panasz, tervez-e fellépést az ügyben. Lenkovics Barnabás – az Európai Unióban elvárt „együttműködő alkotmányosság” szellemében – információt kért arról is, hogy a román ombudsmannak van-e lehetősége eljárást folytatni a bánya ügyében.

Lenkovics Barnabás felhívta a román biztos figyelmét arra, hogy a környezeti ártalmak sok esetben nem állnak meg az országhatároknál, ezért a szennyezésben vétlen államokat is sújthatják, különösen igaz ez a határvizekre. Hangsúlyozta, közös érdekünk, hogy még egyszer ne történhessen meg a négy évvel ezelőtti cianid szennyezéshez hasonló környezeti katasztrófa.

Ioan Muraru válaszában közölte: annak ellenére, hogy a verespataki térség problémáját a román média és a Román Akadémia plenáris ülése is megvitatta, eddig még nem érkezett hozzá panasz ez ügyben. A román ombudsman Lenkovics Barnabás fellépésére az egészséges környezethez való jog lehetséges megsértésével összefüggésben indított vizsgálatot. Ennek keretében 2005. január 11-én a román ombudsman hivatalának munkatársai megbeszélést folytattak Románia környezet- és vízgazdálkodási miniszterével, Sulfina Barbuval. Január 25-én Sulfina Barbu levélben arról tájékoztatta a román ombudsmant, hogy a tárcájához címzett valamennyi panasz és tiltakozás, valamint Lenkovics Barnabás ez ügyben írt levele is nyilvántartásba került. A minisztérium által regisztrált mintegy háromezer panaszt a beruházási igazgató rendelkezésére bocsátják, mielőtt társadalmi vitára kerülne sor. A román ombudsman biztosította Lenkovics Barnabást arról, hogy ha további információhoz jut, arról tájékoztatja magyar kollégáját.

Lenkovics Barnabás a román ombudsmannal történt levélváltásról tájékozatta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, valamint az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságát.