A pénzügyér arra kíváncsi, részt vett-e a jegybankelnök annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a monetáris tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt

Draskocs Tibor levélben vár választ Járai Zsigmond jegybankelnöktől arra a kérdésre, igaz-e, hogy közreműködött annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a monetáris tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt.

Erről egy kereskedelmi televízió reggeli műsorában maga a pénzügyminiszter számolt be. Draskovics hozzátette, reméli, csak félreértésről van szó, de ha felvetődik a lehetősége annak, hogy a jegybank függetlenségét sérelem érte, az elnöknek utána kell néznie és erre kérte a felügyelőbizottságot is. A pénzügyér a jegybanktörvény kapcsán emlékeztetett arra is, hogy 2001-ig a tagok kinevezési rendje megfelelt az európai gyakorlatnak, s az Orbán-kormány alatt változott meg úgy, hogy “példátlan módon” csak a jegybankelnök jelölte a tagokat.

A szigorú áfa-ellenőrzésekről szólva a Draskovics kiemelte, hogy az ellenőrzések során minden tizedik tételnél valami hibát találtak, a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően pedig januárban az áfa-bevételek 30 milliárd forinttal a tervek felett alakultak.

Az Európai Bizottságnak az államháztartási hiányt érintő bírálatával kapcsolatban a minsizter elmondta: “kisebbet léptünk, mint szerettünk volna”, de hozzátette, hogy 2002 és 2004 között 4 százalékponttal csökkent a hiány. Nagyobb arányú deficitmérséklés csak adóemeléssel, vagy egyes költségvetési kiadási tételek megszüntetésével, lefaragásával érhető el – tette hozzá Draskovics Tibor