A parlamenthez fordul Lomnici Zoltán a jogszabályi ellentmondások feloldása érdekében. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt követően döntött így, hogy vita robbant ki, mert az úgynevezett székesfehérvári maffia-perben a bíró csak az ítélet rendelkező részét hirdette ki nyilvánosan, az indokolást nem.

A Pest megyei Bíróságon a héten első fokon lezárult egy per, amiről a közvélemény két fontos, de nem elégséges jellemzőt ismerhetett meg. Az egyik, hogy nem maffia-per volt, erről nyilatkoztak, rádióknak, tévéknek taláros védők, és biztos igazuk van, mert igen nagy meggyőződéssel próbálták túllicitálni egymást. Más részt azt tudjuk, hogy 25 évig nem tudhatunk semmit. Először úgy tudtuk, hogy 90 évig vagyunk kizárva a részletekből, de azt rosszul tudtuk.

Ügyészt, ügyészségi nyomozót, ügyvédet, rendőrtiszteket állítottak vádlottak padjára. Államtitoksértéssel, hivatali vesztegetéssel, visszaéléssel, bűnpártolással, stb. stb, vádolták őket. Egyedül az elsőrendű vádlott kapott letöltendő szabadságvesztés büntetést, de valószínűleg ő sem megy börtönbe, mert beszámítják az előzetesben és a házi őrizetben letöltött időt. A többiek pénzbüntetést, illetve felfüggesztett szabadságvesztést, megrovást kaptak, egy vádlottat pedig fölfüggesztettek.

2001 nyarán beszélt arról az országos rendőrfőkapitány, hogy szervezett bűnözői csoportok behatolását fedezték fel az igazságszolgáltatásba. Ez abban állt, hogy a bűnözők információkat kaptak egy-egy nyomozás, nyomozati cselekmény állásáról, kisebb ügyeiket pedig elsimították. Aztán jött a rendvédelmi szervek védelmi szolgálata, és ha nem is zavart el senkit, mint a viccbeli csősz, de egyszer és mindenkorra titkosította a nyomozást. Ennek az lett a következménye, hogy a bíró sem olvashatta föl ítélete indokolását, csupán a rendelkező részt a büntetésekről. Nemcsak a közvélemény érzi, hogy itt valami nincs rendben, hanem a belügyminiszter is, aki vizsgálatot indított a titkosítás szabályosságáról, és az ombudsman is ajánlást készül tenni ilyen esetekre, vagyis szeretne tiszta jogi helyzetet olyankor, amikor ütközik a titokvédelmi, illetőleg a

Bővebben:
http://www.radio.hu/index.php?…