A Népszabadság 2005. február 8-i számában �Nehéz bevallani az evát� címmel cikket jelentetett meg azzal kapcsolatosan, hogy az evás vállalkozások nehezen jutnak hozzá a bevallási nyomtatványokhoz, mert a postahivatalokban és a nyomtatványboltokban sem kaphatók.

Az újság felvetéseivel kapcsolatban az APEH a következőket kívánja közzétenni.

Az adónyomtatványok előállítására, forgalmazására az APEH még 2001-ben lefolytatott nyilvános pályázat alapján szerződést kötött egy Konzorciummal, melynek keretén belül a gyártást három nagy nyomda, míg a forgalmazás feladatainak ellátását a Magyar Posta Rt. végzi.

Megjegyezzük, hogy a hatályban lévő jogszabályok nem teszik lehetővé a költségvetési szervek részére a térítés ellenében történő nyomtatvány árusítását, ezért is kellett lefolytatni a fent megjelölt eljárást. .

Az adónyomtatványok előállításához, ill. forgalmazásához az adóhatóság minden szükséges feltételt időben teljesített, így a továbbiakban nincs ráhatása sem az előállítás, sem a forgalmazás problémáira.

Ugyanakkor az állami adóhatóság is észlelte az újságcikkben felvetett forgalmazással kapcsolatos hiányosságot és azonnal felhívta a Magyar Posta Rt. figyelmét a piacon kialakult helyzetre, kérve sürgős intézkedésüket a nyomtatvány-hiány megszüntetésére.

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a problémát legkésőbb holnapra megoldják.

Megjegyezzük, hogy az APEH internetes honlapján a www.apeh.hu már 2004. áprilisa óta letölthető az idei EVA-s űrlap, amely lehetőséggel ez idáig több mint 57 ezren éltek is. Tavaly a benyújtott EVA-s bevallások mintegy 70 %-át ezen a módon nyújtották be az adózók.

A most kialakult probléma áthidalására az APEH ügyfélszolgálatai oly módon tudnak segítséget nyújtani, hogy a kihelyezett internetes gépekről az ügyfelek ingyenesen letölthetik a nyomtatványt.

A cikk részletét a Jogi Fórum is közölte:
http://www.jogiforum.hu/hirek/12265