Az új közszolgálati törvényt tavaly nyáron kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek, de a jogszabály legkorábban idén nyárra születhet meg.

A közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos állományára egyaránt kiterjedő új közszolgálati törvényt 2004 nyarán kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek, de a közben módosított idén januári határidő is eltelt már. Vadász János közszolgálati kormánymegbízott elmondta: tény, hogy a politika késésben van, ezt azonban nem a szándék változása, csupán az új kormányzati helyzet okozza. A tavaly nyári időpontot azért nem lehetett tartani, mert a Medgyessy-kormány programját megalapozó nemzetközi és hazai gazdasági prognózist az élet átírta.

A közszolgálatban dolgozók jogviszonyát ma negyvenezer paragrafusnyi rendelkezés szabályozza, amelyet az elkészült tervezet négyszáz szakaszban alkot újjá. A kormánymegbízott szerint az így létrejött egyszerű, átlátható, igazságos szabályozás felszámolja az e területeken foglalkoztatottak között mesterségesen keltett feszültségeket, s megkezdődhet az új bérrendszer fokozatos bevezetése is.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/351298/