Népszerű és hatékony a nép ügyvédje intézmény. Azok kaphatnak segítséget ezektől az irodáktól, akik nem tudják megfizetni a jogvédelmet. A program eredményéről Petrétei József igazságügy-miniszter beszélt Veszprémben.

A jogi segítségnyújtás rendkívül fontos számunkra, mert a jogállami működés egyik elengedhetetlen eleme, hogy azok számára is tegye lehetővé a joghoz való hozzáférést, akik vagyoni vagy jövedelmi viszonyaik miatt nem lennének képesek megfizetni a jogszolgáltatásokat – mondta Petrétei József igazságügy miniszter veszprémi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: akárcsak más európai országokban, nálunk is kedvezőek a tapasztalatok, mert egy év alatt tízezer ügyben járt el a nép ügyvédjeként emlegetett intézmény.

A miniszter azt is bejelentette: 2006 januárjától tovább szélesítik a jogszolgáltatásnak ezt a hálózatát, jelenleg minden megyében működnek ilyen több fővel dolgozó irodák, ahol az ügyvédek, közjegyzők mellett segítők is tájékoztatják a jogi problémával hozzájuk fordulókat. 2006-tól országosan száz fővel kívánják bővíteni a nép ügyvédje irodáinak létszámát.