Tanárok és diákok tízezrei kerülhetnek lehetetlen helyzetbe, ha az államnak nem sikerül megegyeznie a Microsofttal a Campus- és a School-szerződések ügyében – írja az Index.

z informatikai minisztérium évek óta milliárdokat fizet a Microsoftnak, hogy a felső- és középoktatásban résztvevők ingyen használhassák a cég egyes szoftvereit. A három évre aláírt szerződés tavaly novemberben lejárt, és csak idén február végéig hosszabbították meg. Ha az IHM nem tud megegyezni a Microsofttal, még az is elképzelhető, hogy a szoftverrendőrség kopogtat a diákok ajtaján. A minisztérium és a szoftvercég bízik a megállapodásban; a tárgyalások zárt ajtók mögött folynak.

Az Index értesülései szerint a Microsofttal szerződésben álló Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) egyes munkatársai sokallják a cégnek kifizetendő összeget, ami a középiskoláknak kiírt, újabb kétmillió dollárba kerülő School programmal együtt tavaly már 1,5 milliárd forintra duzzadt. A minisztérium ugyanakkor hivatalosan kedvezőnek tartja az árat. Az IHM ezzel együtt csapdában van: ha nem hosszabbítja meg a szerződést, oktatók és diákok tízezrei – egyes források szerint akár kétszázezren is – maradhatnak legális operációs rendszer és irodai alkalmazáscsomag nélkül.