A pénzügyminiszter 50/2004. (XII. 29.) PM rendelete értelmében az első fokú államigazgatási eljárásért fizetendő általános tételű eljárási illeték mértéke a 2005. február 15. napját követően kezdeményezett eljárásokban 2200 forint.

Az állami adóhatóságnál általános tételű eljárási illetéket kell fizetni a következő eljárásokért:

  • méltányossági eljárás (ez alatt az adózás rendjéről szóló többször módosított 2003. évi XCII. törvény /a továbbiakban: Art./ 134. § (1) és (3)-(4) bekezdése alapján indított adómérséklési eljárásokat kell érteni),
  • az Art. 133. §-a alapján kezdeményezett fizetési könnyítési (fizetési halasztás és részletfizetés engedélyezése iránti) eljárás.

Általános tételű eljárási illetéket kell fizetni abban az esetben is, ha egy kérelemben az adótartozás elengedése vagy mérséklése mellett fizetési könnyítés engedélyezését is kérik.

Az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni az adóazonosító jelet igazoló hatósági igazolvány kiadásáért, ha az új hatósági igazolvány kiadása az adózó birtokából való elkerülés (lopás, elvesztés, megsemmisülés) vagy megrongálódás miatt vált szükségessé.

Az adó és társadalombiztosítási kötelezettség teljesítéséről szóló igazolás (hatósági bizonyítvány) kiadása iránt kezdeményezett eljárás illetéke – melynek mértékét az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény Mellékletének XXI. címe határozza meg – továbbra is 2000 forint. Az egy beadványban kért több hatósági bizonyítvány esetén 2005. január 1. napjától az első példánnyal azonos tartalmú hatósági bizonyítvány után az eddigi 500 Ft helyett 600 Ft illetéket kell fizetni.