Adatvédelmi biztos: közlemény a kórházi betegazonosító "karszalag" használatáról

2005.02.23. Adatvédelmi Biztos Hivatala

Az elmúlt napok sajtóhírei több esetben arról számoltak be, hogy az állampolgárok értetlenséggel, elutasítással reagáltak a kórházi karszalagok tartalmával foglalkozó egészségügyi minisztériumi irányelvre, illetve a mögöttes adatvédelmi szabályokra.

Az irányelv szerint a karszalagot az önmaga azonosítására vagy kommunikációra képtelen beteg kötelezően viseli, egyéb esetben a használat önkéntes.

Az azonosító a lehető legszűkebb körben tartalmazhat csak személyes adatot:

  • a betegségre utaló különleges adat, vagy erre utaló adattartalom - például kórházi osztályt jelző forma vagy szín - nem megengedett,
  • a beteg személyének az egészségügyi ellátó-hálózaton kívüli személy - például betegtárs vagy látogató - által történő azonosítása nem lehetséges.

Azonosító elemként használható például valamilyen számsor vagy kód (betegfelvétel dátuma megkülönböztető számsorral vagy/és a beteg nevének kezdőbetűi, a szervezeti egység kódja).

A tragikus szegedi betegcserére reagálva az egészségügyi kormányzat vetette fel a karszalag bevezetésének szükségességét, melyet ugyan az adatvédelmi biztos a kezdetektől fogva a cél elérésére alkalmatlan eszközként értékelt, de a minisztériumi felkérésnek eleget téve az irányelv tartalmát adatvédelmi szempontból véleményezte. Alapvető és megkerülhetetlen adatvédelmi követelmény, hogy a beteg személyes adatait (név, betegség, kezelő osztály) illetéktelen személy ne ismerhesse meg, és az adatokkal (például TAJ szám) ne történhessen visszaélés.

A szabályozás a minisztérium és az adatvédelmi biztos tárgyalásainak kompromisszumos eredménye, amely a gyakorlati célt és az elméleti követelményeket egyaránt tiszteletben tartja. Gyakorlati cél a betegazonosítás rendszerében egy újabb biztonsági "elem" beépítése, amely kiegészítő jelleggel az egészségügyi dokumentáció részeként a betegcsere megelőzését, illetve az ellátás biztonságosabbá tételét szolgálja. A karszalag tehát önmagában nem egyenlő a betegazonosítással, ez nem is lehet a szerepe.

A személyiségi jogok - köztük a személyes adatok védelméhez való jog - tisztelete az egészségügyi ellátás során fokozott követelmény. Sok állampolgár kifejezetten megalázónak érezné, ha a kórházi tartózkodás időtartamára egy levehetetlen karszalaggal "bélyegeznék" meg, amin számos személyes adata mások által is megismerhetővé válna. Természetesen azon betegek, akik rettegnek attól, hogy a kórházban "elcserélik" őket, bármilyen, nekik tetsző módszert alkalmazhatnak, így nevüket, lakcímüket és betegségüket is nyilvánosságra hozhatják. Nem fogadhatók el azonban olyan megoldások, melyek intézményes, kötelező formában más betegek emberi méltóságát sértik.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ADATVÉDELMI BIZTOS
EGÉSZSÉGÜGY