Ha megszavazzák a képviselők a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénymódosító javaslatot, akkor a jövőben nem lehet pusztán azzal az indokkal elutasítani egy adatra vonatkozó kérést, hogy az döntés-előkészítő vagy belső használatú adat.

Ha megszavazzák a képviselők a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénymódosító javaslatot, akkor a jövőben nem lehet pusztán azzal az indokkal elutasítani egy adatra vonatkozó kérést, hogy az döntés-előkészítő vagy belső használatú adat. Ha valaki kér egy iratot, de elutasítják, az erről szóló határozatot meg kell küldeni az ombudsmannak is, aki így ellenőrizheti, hogy a törvénynek megfelelően jártak-e el.

Az igazságügy-miniszter a napokban benyújtotta a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénymódosító javaslatot. Tavaly az Alkotmánybíróság ugyanis mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet állapított meg amiatt, hogy nincs törvényben szabályozva, mi minősül pontosan közérdekű és mi személyes adatnak. Emiatt több esetben a minisztériumok és önkormányzatok megtagadták bizonyos adatok kiadását.

Bővebben:
http://www.origo.hu/…etobbek.html

A tervezet szövege:
http://www.parlament.hu/…09/14709.pdf