A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a mai napon tartott tárgyalásán megállapította, hogy Magyar Posta Részvénytársaság az elsőbbségi levél 2004 márciusában történt bevezetésekor az elsőbbségi levélküldeményeket ajánló tájékoztatásában a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított. A Versenytanács az eljárás alá vont vállalkozást 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában vizsgált reklámokban szereplő állítások azt a képzetet kelthették a fogyasztókban, hogy az elsőbbségi levelet a szolgáltató a szolgáltatás minden egyes fázisában – más küldeményekhez képest – elsőbbséget élvezve kezeli, melynek következtében az elsőbbségi levélküldeményeket már a feladás másnapján megkapják a címzettek.

A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy az eljárás alá vont a tavaly márciusi és áprilisi időszakban az elsőbbségi leveleket jóval az ún. kézbesítési statisztikai garancia államilag előírt szintje alatt tudta csak továbbítani. Ez a szolgáltatási minőségi mutató csak augusztusban érte el az előírt 85 százalékos szintet. Csak a nyár végére sikerült elérni azt, hogy valamennyi elsőbbségi küldemény 3 munkanapon belül kézbesítésre kerüljön.

A bírság meghatározásakor a Versenytanács figyelembe vette, hogy az érintett szolgáltatási területen a fogyasztók fokozottan kiszolgáltatottak a Magyar Posta Részvénytársaság monopol pozíciója miatt. A szóban forgó reklámkampány a fogyasztók széles körét érte el, annak kimondott célja volt a postai levélszolgáltatások adott területre történő átterelése.