Harminc építkezésen tizenkét be nem jelentett munkást találtak az APEH-ellenőrök, amikor március 10-én a munkaügyi főfelügyelőség és a határőrség munkatársaival országos ellenőrzést tartottak.

Az ország egész területére kiterjedő ellenőrzést tartottak március 10-én az adóhatóság, a munkaügyi felügyelőség és a határőrség munkatársai, hogy kiszűrjék a szabálytalan foglalkoztatást, a be nem jelentett alkalmazottakat. Az akcióban 142 adóellenőr mellett rendőrök és határőrök vettek részt, összesen harminc építkezésen vizsgálódtak.

A 974 foglalkoztatott számba vétele után kiderült, hogy öt munkaadó összesen 12 alkalmazottat foglalkoztatott bejelentés nélkül. A szabálytalankodó munkaadók 350 ezer forint pénzbírságra és tevékenységük 12 napig tartó felfüggesztésére számíthatnak. Több mint 925 esetben a munkáltatót felszólították a bejelentést igazoló iratok pótlására.

Az ellenőrzés hírére a munkavállalók több helyszínről is pánikszerűen akartak elmenekülni, de a helyszínen tartózkodó rendőrök ezt minden esetben megakadályozták, és megteremtették az ellenőrzés feltételeit. Érdekes, hogy az egyik ellenőrzésen olyan alkalmazott is megpróbált elmenekülni, akinek egyébként rendben voltak az iratai.