Nem mond le Kofi Annan az ENSZ korrupciós botránya miatt

2005.03.30. HírTV

Az olajat élelmiszerért programról készült jelentés megállapította: a főtitkár nem felelős a visszaélésekért. A jelentés ugyanakkor súlyos kérdésként értékeli, hogy a főtitkár fiát alkalmazó cég is részt vett a programban. Tízmillió dolláros szerződést kötött az ENSZ-szel a svájci Cotecna cég, amely évekig havi kétezerötszáz dolláros jutalékot fizetett Kojo Annan-nak.

A vizsgálóbizottság az ENSZ főtitkárt felmentette a korrupciós vádak alól. Ám azt felrótták neki, hogy nem járt utána fia és a cég kapcsolatának.

Paul Volcker az ENSZ vizsgáló bizottság vezetője elmondta: "A bizottság megállapította, hogy a Cotecna alkalmazottai és Kojo Annan üzleti kapcsolataikkal megtévesztették a főtitkárt, az ENSZ alkalmazottait és közvéleményt."

Az olajat élelmiszerért program az iraki lakosság megsegítésére jött létre az embargó idején. Az üzletben részvevő cégek a piaci ár töredékéért jutottak kőolajhoz Szaddam Husszein rendszerétől. Az ENSZ-főtitkár többször is hangsúlyozta, nem tudott fia és a Cotecna üzleti kapcsolatáról.

Kofi Annan: "Szeretem a fiam és mindig elvártam tőle a becsületességet. Mélyen elszomorít, hogy ennek az ellenkezője bizonyosodott be. Különösen aggaszt, hogy nem volt hajlandó együttműködni a bizottsággal."

Arra kérésre, hogy vajon megérett-e az idő a lemondásra a főtitkár így válaszolt:

"A pokolba is, nem. Nagyon sok munka áll még előttem, és folytatom az utam."

  • kapcsolódó anyagok
ENSZ
KORRUPCIÓ