Nem kell módosítani a képviselõk jogállásáról szóló törvényt azért, hogy a rendõrség megszondázhassa a honatyákat. Ezen az egyhangú véleményen van a parlament mentelmi bizottsága.

A testülethez a belügyminiszter intézett kérdést. Lamperth Mónika úgy módosított volna a jogszabályokon, hogy aki nem fújja meg a szondát, az automatikusan ittasnak legyen tekinthetõ.

Az elmúlt négy évben az esetek többségében az országgyűlési képviselők nem voltak hajlandóak megfújni a szondát – mentelmi jogukra hivatkozva. Ezért a belügyminiszter úgy módosíttatná a törvényt, hogy aki nem fúj, minősüljön automatikusan ittasnak.

Bene László, országos reendőrfőkapitány: “Ha ebben a pillanatban én hivatkozom a mentelmi jogomra, és az ellenőrzés alól kitérek, ezzel tulajdonképpen az országgyűlés esetleges állásfoglalásától függetlenül is már megakadályoztam az eljárás lefolytatását, mert ettől a pillanattól kezdve az időmúlás miatt a bizonyíték eltűnik, és semmilyen más módon nem szerezhető be.”

Teljes volt az egyetértés a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között abban, hogy a szigorítás felesleges.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke, MSZP: “Drámai helyzet nincs, a magyar szabályozás európai színvonalú, megfelel a magyar hagyományoknak is. Ami egyértelműen hiányzik a magyar parlamenti jogból – ez korábban létezett ’48 előtt – a becsületkódex, az etikai kódex, mert vannak olyan ügyek, amelyet nem lehet alkotmánymódosítással rendezni.”

Kerényi János, a mentelmi bizottság alelnöke, Fidesz: “Miután végigmentünk ezen a két vagy három bizottságin, meg a tárgyaláson, egyértelműen az a vélemény kristályosodott ki, hogy a képviselői jogállási törvényhez nem kell hozzányúlni.”

A képviselők mellett a bírákat is védi a mentelmi jog.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke: “Azt kértem a bíráktól, hogy minden esetben, amikor a rendőr hatóság kéri , akkor fújják meg a szondát, és ezzel igazolják, hogy nem fogyasztottak alkoholt.”

Lomnici Zoltán szerint az a bíró, aki megtagadja a szondázást, nem kérheti számon ugyanezt az állampolgárokon sem.