Sikerrel zárult az Európa Tanács a Kínzás és a Kegyetlen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetés Megelőzésére létrehozott Bizottság (CPT ) látogatása és ellenőrzése a Belügyminisztériumban.

Az Európa Tanács bizottsága harmadik alkalommal járt – március 30. és április 08-a között – Magyarországon. Helyszíni ellenőrzéseket végzett a Belügyminisztérium és szervezeteinél, az Igazságügyi Minisztérium és szervezetei, valamint az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium és szervezeteiben.

A Belügyminisztérium illetékességi körében 3 előre jelzett és 8 előre nem jelzett, de a Bizottság mandátuma szerint eldöntött ellenőrzést végzett.

A Bizottság vezetője Renata Kicker úrnő (osztrák nemzetközi jogász ), a mai napon az Igazságügyi Palota földszinti tanácstermében elismeréssel nyilatkozott a Belügyminisztérium és hatáskörébe tartozó szervezeteknél tapasztaltakról, és néhány további kérést is jelzett.
Juhász Gábor Belügyminiszter politikai államtitkára válaszában nagy jelentőségűnek és több mint reprezentatívnak jellemezte a Bizottság ellenőrző tevékenységét, amely a Belügyminisztériumra nézve egyértelműen pozitív.

Juhász Gábor kiemelte, hogy a Bizottsággal egyezően kedvezőnek tartja a Bizottság által is megállapított folyamatokat, így az Európa Tanács és a Belügyminisztérium közötti jó és teljeskörű együttműködést, a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó intézményekben a fogvatartottak megfelelő körülményeinek és elfogadható feltételeinek hangsúlyozását, és a csökkenő fogvatartási idő megállapítását.

Az államtitkár kijelentette, a kedvező folyamatok a Bizottság általi megállapítása egybevág a politikai vezetés szándékaival.
A Belügyminisztérium a jövőben is igyekszik anyagi lehetőségei függvényében a fogvatartottak körülményeinek további javítására, a jogi és egészségügyi szolgáltatások bővítésére, valamint az eddig 46 nyelven folyó ügyintézés és a kollégák nyelvi képzésének bővítésére.

A Belügyminisztérium az Európa Tanács bizottságának ellenőrzéséről készült ismertetést sikeresnek tartja.