A kismamaperekhez hasonló sorozat indulhat az orvosi ügyeleti díjak elszámolása miatt. Veszprém megyében a munkaügyi bíróság elsőfokon egy orvosnak adott igazat. A háziorvos azt kérte, hogy az uniós szabályok szerint az ügyeletben eltöltött idejét rendes munkaidőként fizessék ki.

Kármán Miklósné, a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese: “Az urópai Uniós tanácsának az irányelveui alapján álapítja meg, jut arra a megállapításra, hogy az ügyelet teljes egészében munkaidő, elsősorban arra hivatkozik, hogy az ügyeleti idő alatt az orvosok a munkáltató rendelkezésére állnak.”

Ez az a bírói döntés, amely precedenst teremthet a közalkalmazott orvosok vagy ápolók ügyeleti díjának kifizetésében. A balatonedericsi háziorvos azért perelte be az önkormányzatot, mert Magyarországon, az uniós előírásokkal szemben, nem a teljes ügyeleti idő számít bele a munkaidőbe, ezért az érte kapott pénz is kevesebb. A balatonedericsi orvos példáját százak követhetik.

Az orvosi kamara szerint a kórházak, ha akarnak, meg tudnak állapodni úgy az orvosokkal, hogy azok ne indítsanak egyenként pereket.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: “A kamara nem léphet fel egységesen az orvosok érdekében a bíróság előtt, és akkor tehát sokezer orvosper lenne, de valójában nincs erre feltétlenül szükség, ha a döntéshozók belátják, hogy fizetni kell. “

Az orvosok több tízmilliárd forintot követelhetnek az államtól, de a pontos összeget a kormány egyelőre nem számolta ki. Azt sem tudni, hogyha a balatonedericsi orvos másodfokon is nyer, automatikusan kifizetik-e a többi orvosnak is a pénzt, a kismamaperhez hasonlóan.

A Magyar Orvosi Kamara reméli, ha az ügyeletet rendes munkaidőnek számít majd, kevesebb orvos megy külföldre. Jelenleg 700 magyar orvos vár arra, hogy az unióban hasznosíthassa tudását.