Az Oktatási Minisztérium feljelentésére az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya, 2005. május 9-én szolgálati titoksértés vétsége miatt nyomozást rendelt el, mert megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a középszintű érettségi feladatsorok idő előtt nyilvánosságra kerültek.

A nyomozó hatóság a titokszakértői vélemény beszerzését követően 2005. május 13. napján az ügyészség állásfoglalását kérte a további eljárási cselekmények meghatározása érdekében. A Fővárosi Főügyészség 2005. május 17-én állásfoglalását megadva további nyomozati cselekményeket írt elő.

A már rendelkezésre álló, illetve az újabban beszerzett bizonyítékok együttes értékelése alapján a Legfőbb Ügyészség megállapította, hogy a feladatlapok szolgálati titokkénti minősítésének törvényben foglalt feltételei fennállnak ugyan, alaki feltételei azonban hiányoznak.

A minősítési eljárás során ugyanis nem tartották be az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény 9. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt előírást, mert az egyes tételsorokra (feladatlapokra) nem vezették rá a minősítésre utaló jelölést. A minősítési eljárás hiányossága miatt a tételeket tartalmazó feladatlapok, mint adathordozók nem válhattak büntetőjogi védelem alá eső szolgálati titokká.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy az Oktatási Minisztérium a fenti hiányosságot észlelte, ezért a közoktatási helyettes államtitkár 2004. novemberében az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontot írásban felhívta arra, hogy valamennyi tételsoron és feladatlapon az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény 9. §-ának megfelelő minősítési jelölést tüntessék fel, ez azonban a felhívás ellenére elmaradt.

A Legfőbb Ügyészség a törvényben kötelezően előírt minősítési jelölés feltüntetésének elmaradása miatt utasítást adott arra, hogy a szolgálati titoksértés vétsége miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntessék meg. A nyomozati anyag alapján azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda tovább folytatja az eljárást az ügyben, a nyomozás megszüntetésére adott utasítás tehát kizárólag a szolgálati titoksértésre vonatkozik.